Blaasontsteking

Blaasontsteking

Welke vrouw kent het niet? Veel vrouwen hebben er weleens mee te maken gehad. Blaasontsteking komt heel vaak voor. De klachten zijn: pijn bij het plassen, vaker kleine beetjes plassen, pijn in de buik en onderrug. Om nu precies te weten hoe men dit kan behandelen is het belangrijk om eerst eens te gaan kijken wat een blaasontsteking werkelijk is en hoe deze ontstaat.

Wat is een blaasontsteking?

Een blaasontsteking is een ontsteking van het slijmvlies van de blaas. Het meest komt een blaasontsteking voor bij vrouwen tussen de 15 en 24 jaar en bij vrouwen boven de 60 jaar. Het is niet besmettelijk, maar kan wel regelmatig terugkeren. De bacterie die de blaasontsteking veroorzaakt is meestal de Escherichia Coli. Dit is een bacterie die veelal in de dikke darm voorkomt en daar een belangrijke rol vervult. Hij is namelijk nodig voor het verteren van voedsel en komt dan ook veelvuldig voor in de ontlasting. Een andere functie van de E. coli is het produceren van vitamine K, een belangrijk vitamine bij de bloedstolling en calciumhuishouding. Een nuttige en onmisbare bacterie dus, zou je zeggen. Dat klopt, maar niet als deze bacterie op verkeerde plaatsen in het lichaam komt. De blaas is zo’n plek waar je hem niet wilt hebben. Functioneert het afweersysteem minder goed, dan overleeft deze bacterie lang genoeg om via de plasbuis in de blaas te komen en gaat hij zich als een soort weerhaakje hechten aan de blaaswand waardoor deze gaat ontsteken. Als er bovendien een voedingsbodem voor de bacteriën aanwezig is, in de vorm van suikers en afbraakproducten van deze suikers, dan zullen zij zich vermenigvuldigen en problemen veroorzaken. Omdat bij vrouwen de plasbuis korter is en dichter bij de anus uitkomt, krijgen vrouwen eerder een blaasontsteking dan mannen.

Oorzaak van een regelmatig terugkerende blaasontsteking?

Zoals ik al eerder vertelde veroorzaakt deze bacterie ontstekingen in de blaas. Deze ontstekingen kunnen littekens op het gladde oppervlakte van de blaas veroorzaken waar onze bacterie zich weer vrolijk aan hecht. Ook de aanwezigheid van de eerder genoemde afbraakproducten van suikers die op het darmslijmvlies aanwezig zijn veroorzaken vaak het hardnekkige karakter van de blaasontsteking. Het niet volledig legen van de blaas kan er tevens voor zorgen dat de bacterie niet helemaal verdwijnt. Vaak speelt ook een verminderde weerstand een belangrijke rol bij een regelmatige terugkeer van de blaasontsteking.

Behandeling van de blaasontsteking

Als vastgesteld is dat het om een blaasontsteking gaat dan krijgt men veelal een antibiotica middel. Vaak is dit voldoende om de bacterie op te ruimen. Waarom ben ik hier geen voorstander van? Buiten het feit dat het te vaak voorschrijven van antibiotica er voor zorgt dat onze bacteriën steeds resistenter gaan worden voor de antibiotica is het zo dat, door de bacteriedodende werking, de darmflora wordt verstoord. Het veelvuldig gebruiken van antibiotica onderdrukt ons immuunsysteem omdat ze de werking van de witte bloedlichaampjes onderdrukken. Gevolg hiervan is dat ons inwendig ecosysteem wordt verstoord omdat ook de goede bacteriën worden vernietigd met als resultaat een chronische verzwakking van ons afweersysteem. Hierdoor wordt de gevoeligheid voor infecties, virussen en schimmels vergroot waardoor we eigenlijk in een vicieuze cirkel belanden en er weer antibiotica wordt voorgeschreven. Door de verstoorde darmwerking (bijvoorbeeld Diarree) worden belangrijke voedingsstoffen zoals vitamine A, vitaminen B-complex, vitamine K en de mineralen zink en magnesium slechter opgenomen.

Die darmflora is van het grootste belang want het zorgt er juist voor dat ziekteverwekkende bacteriën geen kans krijgen en is bepalend voor ons immuunsysteem.

De natuur voorziet in oplossingen

Cranberry

De bessen van de Cranberry bevatten organische zuren en bioflavonoïden. De organische zuren, Tanninen (looizuur) voorkómen dat de E.coli bacterie zich hecht aan de blaaswand door de samentrekkende werking op de weerhaakjes van de bacterie. Ook de bioflavonoïden, bekend om hun anti-oxidatieve eigenschappen, zullen zeker in combinatie met D-mannose verhinderen dat de bacteriën zich binden aan de blaaswand. D-mannose is een natuurlijk suiker dat voorkomt in planten. Het hecht zich aan de bacteriën zodat deze zich niet meer aan de blaaswand kunnen hechten en uitspoelen met de urine.   D-mannose wordt nauwelijks omgezet in het lichaam. Let wel op dat als U Cranberrysap gebruikt, dat U het pure sap gebruikt zonder toegevoegde suikers.

Vlierbessen

Zowel de bloesem als de bessen worden gebruikt om thee van te zetten. Vlierbessen zijn bekend om hun anti-oxidatieve werking. Zij hebben een stimulerende werking op ons immuunsysteem en bevatten verschillende bestanddelen die de groei van bacteriën in de blaas kunnen tegengaan. Vlierbessen bevatten anthocyanen die zorgen voor de aanmaak van citokinen.  Citokinen zijn proteïnen die een rol spelen in het immuunsysteem.

Berendruif

Berendruif werkt ontsmettend op de urinewegen, maar ook antibacterieel tegen de E. coli. Berendruif heeft net als Cranberry looistoffen die een samentrekkende werking hebben op de weerhaakjes van de E.coli. Het werkt goed in een niet zure omgeving, dus niet samen met Cranberry of vitamine C gebruiken.

Colloïdaal zilver

Een natuurlijk antibiotica dat niet werkt op de darmflora, maar wel even doeltreffend is.

Overige tips.

 Drink veel water zodat de blaas goed wordt doorgespoeld.

 Gebruik zo min mogelijk suikers zodat de groei van bacteriën wordt vertraagd.

 Gebruik probiotica om de darmflora gezond te houden.

 Bij onverhoopt antibiotica gebruik altijd probiotica gebruiken.

 Zorg voor een goede weerstand door hoge vitamine C te gebruiken.

 Ga bij twijfel altijd naar de huisarts om de urine te laten controleren.

 Lees mijn artikelen over Vitamine C, Bent U gezond en Suikers in “mijn Mening”

website: www.natuurdrogist-obdam.nl

Heeft U nog meer vragen? Kom dan naar de winkel of stel ze via info@natuurdrogist-obdam.nl

Met vriendelijke groeten Ruud Meulenbroek (Natuurgeneeskundig Therapeut)

Powered by WordPress | Designed by: Virtual Server Hosting | Thanks to Best Themes Directory, Wicked Eugene and Premium Themes