De Prostaat

Een vervelende Klier

Wat is de prostaat?
Zoals bovenstaand gemeld is de prostaat inderdaad een klier. Gelegen direct onder de blaas, zo groot als een kastanje en rondom de plasbuis.
Waarom hebben mannen een prostaat?
De functie van de prostaat is het produceren van basisch vocht dat het sperma kan vervoeren. Basisch om te zorgen dat de zaadcellen langer blijven leven in het zurige klimaat van de vagina. Puur gericht op de voortplanting dus. Om goed te werken heeft de prostaat mannelijke hormonen nodig. Het belangrijkste mannelijk hormoon is testosteron, dat wordt geproduceerd in de testikels. Het verdere technische verhaal zal ik U besparen.
Het vervelende aan deze klier is echter dat hij maar blijft groeien vanaf de puberteit. Gevolg hiervan is dat 90 % van alle mannen na hun 50e een vergrote prostaat hebben. Veelal betreft het hier gelukkig een goedaardige vergroting, maar bij 30% kan dit leiden tot vervelende klachten.
Zoals ik al eerder zei, blijft de prostaat maar groeien. Maar hij zit rondom de plasbuis, dus is het niet zo vreemd dat hij op een gegeven moment de plasbuis begint af te knellen.
De volgende symptomen, de zogenaamde Lagere Urineweg Symptomen, kunnen er op wijzen dat er iets fout gaat met de prostaat:
• Plassen lukt niet meer zo goed, doordat de straal minder krachtig is
• Het gevoel hebben dat de blaas niet leeg wordt, waardoor men vaker moet urineren
• Pijn in de onderbuik
• Soms een branderig gevoel tijdens het plassen
• Vage lage rugpijn
• Urine ziet wat troebel of is wat roder gekleurd.
• ’s Nachts enkele keren uit bed moeten om te plassen
• Moeilijk de plas op kunnen houden, soms zelfs helemaal niet

Oorzaken van Lagere Urineweg Symptomen.

De vergrote prostaat wordt veroorzaakt door hormoon-gereguleerde groei vanaf de puberteit. Deze prostaatvergroting is dus heel normaal en valt niet te voorkomen.
Over de oorzaken van Prostaatproblemen is maar weinig bekend. Men vermoedt dat Overgewicht, Alcoholmisbruik, Roken en Hoge Bloeddruk risicofactoren kunnen zijn, maar wetenschappelijke bewijzen ontbreken hierover.
Medicatie
Wanneer wij praten over een goedaardige prostaatvergroting zijn er 4 mogelijkheden.
• Alfa Blokkers. Eigenlijk bloeddrukverlagers. Deze werken ontspannend op de spieren van de blaas en de prostaat. Hierdoor ontstaat er meer ruimte en kan de plas weer makkelijker door de plasbuis heen stromen. Uiteindelijk is de behandeling met Alfa Blokkers niet voldoende, want de prostaat blijft wel groeien, en daarom is een aanvullende behandeling met prostaat-verkleiners vaak aan te raden. De meest bekende voorbeelden van Alfa Blokkers zijn: alfuzosine, doxazosine, prazosine, silodosine, tamsulosine en terazosine.
• Anti-Androgenen. moeilijke naam, maar betekent eigenlijk: Medicijnen die de omzetting van Testosteron in di-hydrotestosteron verminderen. Di-hydrotestosteron zorgt voor vergroting van de prostaat en toename van Oestrogeen. Oestrogeen dominantie kan leiden tot vorming van kankercellen. Ik realiseer mij dat dit moeilijk te begrijpen is. Uiteraard kan ik dit in de winkel verder uitleggen. Zoals ik al eerder had vermeld is Testosteron een mannelijk geslachtshormoon dat indirect zorgt voor de groei van de prostaat. Het effect van anti-androgenen is dat de vergroting afneemt zodat de urine beter door de plasbuis stroomt. Deze middelen noemen ze dan wel de prostaatverkleiners. Voorbeelden hiervan zijn dutasteride en finasteride.

Vaak adviseren artsen eerst de Alfa Blokkers en daarna de Anti-Androgen omdat het wel 6 maanden duurt voordat men resultaat ondervindt van de Anti-androgenen.
• Combinatie medicijn van Alfa-Blokker en Anti-Androgeen. Meest bekend is het middel Combodart.
• Natuurlijke medicatie, maar hierover later meer.
Een kleine greep uit de bijwerkingen van bovenstaande medicatie geven al aan waarom ik niet vrolijk word van bovenstaande medicatie.
Alfa Blokkers o.a. Duizeligheid, Maag/darmklachten, Overgevoeligheidsklachten als huiduitslag, jeuk, galbulten, te lage bloeddruk, hoofdpijn, seksuele stoornissen en hartkloppingen.
Anti-Androgenen o.a. Impotentie, Borstvorming, Borstkanker, Haargroei, verlies van lichaamsbeharing, Duizeligheid, Depressiviteit en overgevoeligheidsklachten als huiduitslag, jeuk en galbulten.

Prostaatkanker

• Hoe ouder men wordt, des te groter de kans op prostaatkanker. Meestal ontwikkelt prostaatkanker zich zeer langzaam. Het veroorzaakt pas symptomen in een vergevorderd stadium. De meeste mannen met prostaatkanker sterven niet dóór de tumor, maar mét de tumor. Prostaatkanker is de meest voorkomende kanker bij mannen. Eén op de 3 Europese mannen van boven de 70 jaar heeft prostaatkanker, maar slechts 1% overlijdt hieraan. De ziekte komt vrij zelden voor bij mannen onder de 60 jaar. Mogelijke behandelingen zijn het verwijderen van het gezwel door operatie, door behandeling met geneesmiddelen (hormonen) of door bestraling.
• Er wordt weleens geopperd dat een landelijk onderzoek, net als bij Borstonderzoek bij vrouwen, een oplossing zou kunnen zijn om prostaatkanker voortijdig te kunnen constateren. Ik heb daar mijn twijfels over. Uiteraard zal de Farmaceutische industrie dit landelijke onderzoek toejuichen.
• Dit zogenaamde PSA (Prostaat Specifiek Antigen) onderzoek zou in een vroeg stadium prostaatkanker kunnen signaleren. Vraag is echter of de voordelen wel opwegen tegen de nadelen. Zoals gesteld ontwikkelt prostaatkanker zich zeer langzaam. De behandelmethodes zijn vaak zeer ingrijpend en de vraag is of dit dan in alle gevallen een oplossing zou zijn.

Wat zijn de risicofactoren?

• Erfelijke eigenschappen: Er schijnt een verhoogd risico te zijn voor mannen, waarbij vader of broers het hebben of hebben gehad.
• Leeftijd: prostaatkanker komt meestal voor na 50 jaar, en in de meeste gevallen gaat het om mannen tussen 60 en 90 jaar.
• Voeding: een vetrijke voeding of een te hoge consumptie van rood vlees zou bijdragen tot prostaatkanker.

Natuurlijke Medicatie en wat kunnen wij zelf kunnen doen?

In sommige delen van Azië komen Prostaatkanker en Prostaatklachten véél minder vaak voor dan in de Westerse of Amerikaanse wereld. Wederom blijken de voedingsgewoonten een belangrijke rol te spelen.

Hoge zinkconcentraties, isoflavonen uit soja, Omega3 vetzuren uit vis, Vitamine D en E, olijfolie, tomaten, broccoli en extracten van Zaden, Basten, Wortels en Vruchten maken veelal deel uit van de oosterse keuken. Juist deze voeding levert een positieve bijdrage bij prostaatklachten.
Van groot belang bij prostaatklachten is een goede hormoonhuishouding.

Een hoog gedoseerd Multi-vitamine/mineralenpreparaat is een goede basis hiervoor.
Verder zijn er nog middelen die een positieve werking hebben op de prostaat zoals:
De Serena Repens, ofwel de Zaagpalm. Werkt als anti-androgeen, dus als prostaatverkleiner. Zeker in combinatie met brandnetel zijn significante verbeteringen van de prostaatklachten geconstateerd. Bevat tevens werkzame stoffen die het Cholesterol verlagen waardoor doorbloedingsstoornissen rond de prostaat kunnen worden voorkomen.
Hypoxis rooperi (Afrikaanse aardappel). Geeft een flinke verbetering in de zin van minder klachten, betere urinestraal en minder urineresidu.
Lycopeen, komt voor in o.a. tomaten en Watermeloen. Voor tomaten geldt trouwens wel dat de lycopeen pas vrijkomt als de tomaten worden verwarmd.
Selenium, komt tegenwoordig weinig voor in Europese Grondsoorten, werkt als tegenhanger van het metaal Cadmium (één van de veroorzakers van Prostaatkanker). Selenium kan de werking van Cadmium blokkeren. Inname van selenium (200 mcg/dag) vermindert duidelijk de kans op prostaatkanker.
Vitamine D, een lage vitamine D status blijkt, uit meerdere studies, een relatie te hebben met een hogere kans op prostaatkanker.
Vermijd stress, langdurige werkperiodes en neem meer ontspanning: stress verhoogt de omzetting van testosteron tot het voor de prostaat prikkelende di-hydrotestosteron.                                                Vitamine E, helpt ook door de aanmaak van de androgeenreceptoren af te remmen en het effect van PSA op de tumorcel te verminderen.                                                                                                                  Soja-isoflavonen bevorderen ook het proces, waarbij de prostaatkankercellen zichzelf programmeren tot celdood. Tevens blokkeren isoflavonen de ‘angiogenese’ of de groei van bloedvaten, die de tumor doen groeien.

Heeft U nog vragen?
Dit kan ik mij heel goed voorstellen.
Uiteraard ben ik altijd bereid om Uw vragen te beantwoorden.
Dit kan in de winkel of via de e-mail: info@natuurdrogist-obdam.nl
Met vriendelijke groeten

Ruud Meulenbroek
(Natuurgeneeskundig Therapeut)

Powered by WordPress | Designed by: Virtual Server Hosting | Thanks to Best Themes Directory, Wicked Eugene and Premium Themes