Suikers en Diabetes

Wat doen suikers?

Dit onderwerp over suikers is een moeilijk onderwerp. Moeilijk, omdat het moeilijk is om te begrijpen wat suikers doen in jouw lichaam. Dit vraagt ook om een wat technischer uitleg hoe het lichaam reageert op suikers en hoe suikers in elkaar zitten. Door het feit dat veel van mijn klanten hier vragen over hebben en het aantal diabetici toeneemt (ook onder mijn klanten) voel ik mij toch verplicht hier wat dieper op in te gaan. Eigenlijk weten we het allemaal wel. Suikers zijn niet gezond, maken dik, maar zijn ook héél erg lekker. Maar, we hebben suikers ook nodig. Het voorziet ons van energie. Wat wij ons vaak niet realiseren is dat suikers veel schadelijker zijn dan wij denken. Zo spelen suikers een hele belangrijke negatieve rol in het ontstaan van haast alle welvaartsziekten zoals Kanker, Hart-en vaatziekten, Diabetes, Nierfalen, Oogproblemen (Staar en Maculadegeneratie) en het Ouderdomsproces. We hebben het aan de voedingsmiddelenindustrie te danken dat tegenwoordig haast in alle voedingsmiddelen suikers zitten. Dit betekent echter niet dat wij hier niets aan kunnen doen. Ook hoor ik vaak van mijn klanten dat zij medicatie hebben gekregen voor Diabetes-2 en dat zij dit de rest van hun leven zullen moeten blijven gebruiken. Maar is dit wel zo? Ik ga proberen uit te leggen wat suikers zijn, waar zij in zitten, waarom zij zo schadelijk zijn en wat wij kunnen doen om dit terug te brengen. Als het U gaat duizelen door alle technische verhalen bent U natuurlijk altijd welkom in de winkel voor advies.

Introductie

Alle materie om ons heen, maar ook ons lichaam, is opgebouwd uit bouwblokken. Dit zijn Atomen. In totaal zijn er 92 atomen van licht naar zwaar, 1=H(waterstof), 92= U(Uranium). Deze atomen rijgen zich als bouwstenen aan elkaar om moleculen te vormen. Een Suikermolecuul bestaat uit C=koolstof, H=waterstof en O=zuurstof.

Suikers (Koolhydraten)

Enkele Suikers (monosachariden)

Glucose (druivensuiker)Glucose3a

Fructose (fruitsuiker)Fructose3a

Tweevoudige suikers (disachariden)

Sucrose (tafelsuiker)

Meervoudige suikers (polysachariden)

Zetmeel (brood, rijst, pasta, aardappelen)

Opname van Suikers in het lichaam.

Darmcellen kunnen alleen maar monosachariden opnemen en afgeven aan het bloed. Dit is de reden waarom monosachariden zoals glucose en fructose bekend staan als snelle suikers.

Bij de trage suikers zoals de meervoudige suikers of polysachariden moeten de glucoseketens eerst in stukjes worden geknipt om door de darmen te worden opgenomen. Disachariden zoals ons kristalsuiker worden redelijk snel opgenomen omdat hier maar één knipje voor nodig is. Het tot monosachariden knippen wordt gedaan door spijsverteringsenzymen. Dit zijn proteïnen ofwel eiwitten. Ongeveer anderhalf uur na het eten drijven er ontelbare glucosemoleculen in het bloed. Deze moeten naar de cellen om daar opgenomen te worden voor verbranding (Energie). Dit wordt gedaan door Insuline. Dit wordt afgescheiden door de alvleesklier (Pancreas). Insuline opent de cellen zodat de glucosemoleculen kunnen worden opgenomen. Zodra de alvleesklier een verhoogd suikergehalte in het bloed ontdekt gaat deze extra Insuline produceren. Ons lichaam is een fantastische fabriek, want door het verhoogde suiker- en insulinegehalte wordt er meer IGF aangemaakt. Ik hoor U denken, wat is nu weer IGF? IGF = Insulin-like  Growth  Factor (soort groeihormoon). Dit is een belangrijke stof die weefsels doet groeien. Dit wordt vaak in online webwinkels verkocht tegen veroudering. Het voert de productie van eiwitten op in spieren en weefsels zodat wij dikkere en sterkere spieren en een strakkere huid krijgen. Hierdoor voelt men zich beter, meer spiermassa, huid zal strakker zijn, minder vermoeid, toename libido. Ideaal toch? Nee, dit is pertinent niet waar. Korte termijn politiek. Er ontstaat op den duur een grotere kans op versnelde veroudering, kanker, diabetes, spierpijnen en vochtophoping. Ter vergelijking: stop in een VW kever een Ferrarimotor en ons Kevertje wordt een waar wegmonster, maar dit zelfde Kevertje is niet gebouwd op de capaciteiten van de Ferrarimotor. Gevolg is dat veel onderdelen eerder zullen slijten. Ik hoop dat U mij nog kan volgen. Wat ik U net heb verteld zijn de indirecte gevolgen van een teveel aan suikers die wij dagelijks tot ons krijgen. Het minderen van Suikers zal leiden tot een lagere aanmaak van Insuline en daardoor een lagere vrijstelling van IGF. Glucose heeft echter ook direct effect op veroudering. Glucosemoleculen hebben de neiging om te plakken aan eiwitten, waardoor ook deze eiwitten aan elkaar gaan plakken en het weefsel stijver wordt. Dit noemen wij Crosslinks. Crosslinks zijn verbindingen tussen eiwitten. Deze suiker-Crosslinks kunnen overal in ons lichaam worden gevormd:

• Huid   De Huid wordt minder soepel (rimpelvorming)

• Bloedvaten  deze worden stijver, bloeddruk stijgt en bloedvaten kunnen scheuren, als dit in de hersenen gebeurd kan dit leiden tot beroerte of hersenbloeding.

• Nieren   Dit betekent vaak een achteruitgang in het functioneren van de nieren.

• Lichaamscellen Doordat de crosslinks zich hechten aan de wanden van de lichaamscellen herkent het immuunsysteem zijn eigen cellen minder waar door een grotere kans op immuunziekten, bijvoorbeeld Reuma. Vitamine D versterkt het immuunsysteem

• Ogen   De crosslinks veroorzaken in de ogen vaak Staar en Maculadegeneratie.

Suiker en Kanker

Kanker ontstaat wanneer bepaalde cellen te snel en oncontroleerbaar groeien. Wat heeft dit nu te maken met suiker?

Als U het voorgaande nog hebt kunnen volgen weet U, dat als wij een suikerrijke maaltijd nuttigen het glucosegehalte in het bloed stijgt. Het lichaam reageert hierop door extra insuline en IGF aan te maken. Maar, IGF was een groeihormoon zoals eerder verteld. Het doet dus weefsels groeien en dat is wat kanker graag doet, groeien! Mensen met borstkanker en prostaatkanker hebben een aantoonbaar hoger IGF gehalte.

Kanker schakelt zijn eigen mitochondriën uit. Mitochondriën zijn eigenlijk een soort verbrandingsoventjes in de cellen die ervoor zorgen dat suikers en vetten worden verbrand waardoor energie vrijkomt. Als deze worden uitgeschakeld moet de kanker zijn energie van buiten de mitochondriën halen, maar dat levert minder energie op, dus vraagt de kanker om meer suiker.

Doordat suikermoleculen zich ook hechten aan de witte bloedlichaampjes kunnen deze hun beschermende werking niet voldoende uitvoeren. Eén van de werkingen van de witte bloedlichaampjes is het opruimen van de duizenden kankercellen die dagelijks in ons lichaam worden gevormd. Het immuunsysteem wordt dus onderdrukt. Moeten we dan geen suikers meer nuttigen? Nee!

Wij hebben suikers nodig net als zuurstof. Onze energievoorziening hangt hier vanaf. Zonder energie kan ons lichaam niet leven, net zoals een auto niet zonder brandstof kan. Wel moeten we proberen hoge suiker-insuline-en IGF-pieken te vermijden. Als wij een suikervrij dieet gaan volgen gaat het lichaam zelf suikers aanmaken (methylglyoxal), dit suiker is vele duizenden keer zo sterk als gewone suiker.

Diabetes-2

Diabetes kunnen wij onderscheiden in 2 types, type1 en type2. De meest voorkomende ziekte is diabetes-2. Dit komt voor bij 90 % van de diabetespatiënten. Dit type ga ik hier bespreken. Op type-1 kom ik hierna nog terug.

Diabetes type2 heeft epidemische vormen aangenomen. Het is de meest voorkomende ziekte in ons land. Ongeveer 1 miljoen Nederlanders heeft diabetes, maar een kwart weet dit niet. Deze hoeveelheid zal de komende 10-15 jaar met 30% toenemen. Ook de komende jaren zullen er meer mensen overlijden door de gevolgen van diabetes dan door kanker. Bij diabetes heeft slechts 15% een normaal gewicht. Het is inmiddels bewezen dat voedingsgewoonten een rol spelen bij het ontstaan van Kanker, Hart-en vaatziekten en Diabetes. Bij personen die Diabetes (suikerziekte) hebben maakt de alvleesklier meestal nog wel het hormoon insuline aan, maar niet voldoende. Ook kunnen de lichaamscellen minder gevoelig zijn voor insuline (insulineresistentie). Het gevolg: een verhoogde bloedsuiker- of glucosespiegel.

Belangrijkste oorzaken van diabetes Type-2 zijn, zoals gezegd, overgewicht en ouderdom. Bij overgewicht zijn de cellen minder gevoelig geworden voor Insuline. Hierdoor blijft de suiker in de bloedbaan circuleren en beschadigt zenuwcellen, oogcellen, niercellen, wanden van de bloedvaten etc. Wij moeten dus proberen de dik makende suikers te reduceren. De meeste dik makende suikers kennen wij allemaal. Snoep, koek, taart en niet te vergeten de frisdranken. Maar de grootste groep vergeten wij echter, brood, pasta, rijst en aardappelen. Deze groep wordt haast door iedereen 2 tot 3 maal daags gegeten. Ondanks het feit dat deze trage suikers al gezonder zijn dan de snelle suikers, blijven het suikers. Jarenlang is gezegd dat als wij willen afvallen wij minder vet moesten eten. Het vet eten is echter niet de grootste veroorzaker. Als wij vetvrij gaan eten krijg je juist sneller honger en ga je meer suikerrijke voeding eten waardoor je in plaats van slanker juist dikker wordt. Het zogenaamde jojo effect.

Het terugbrengen van suikers zal zonder meer leiden tot gewichtsafname, een betere suikerspiegel en het vertragen van het ouderdomsproces. Wat is nu het vervelende, tegenstrijdige voor diabetici die insuline spuiten? Door de insuline worden zij dikker, want wij hebben al gezien dat het een soort groeihormoon is, maar juist dat overgewicht is de grootste risicofactor voor diabetes-2 patiënten. Gevolg is een vicieuze cirkel, waarbij de insuline kortstondig zorgt voor een verbetering van de situatie, maar op de lange duur steeds meer klachten gaat veroorzaken.

Wat kunnen wij zelf doen

  • Zorg voor een evenwichtige voeding. Mediterrane of biologische voeding hebben de voorkeur.
  • Breng de dik makende suikers terug. (Zoetwaren, maar ook brood, aardappelen, rijst en pasta
  • Zorg voor een goede aanvulling (hoge Multi-vitamine met hoge B-vitaminen).
  • Chroom helpt het lichaam om insuline effectiever te gebruiken.
  • Zink  helpt bloedsuiker te reguleren, versterkt het immuunsysteem.
  • Magnesium maakt dat de cellen weer gevoeliger worden voor insuline, waardoor de glucose beter opneembaar is in de cellen, verbetert en reguleert de bloedsuikerspiegel.
  • Alpha-liponzuur is vooral belangrijk bij Zenuwbeschadigingen als complicatie bij Diabetes.

Let op!

Metformine, het middel dat door veel diabetes patiënten wordt gebruikt, veroorzaakt een B12 tekort.

Diabetes-1

Bij Diabetes type 1 is eigenlijk het immuunsysteem op hol geslagen waardoor het de eigen insuline-producerende bètacellen in de alvleesklier aanvalt. Doordat het lichaam in dat geval helemaal geen insuline meer aan kan maken blijven de suikers in de bloedbaan hangen en richten overal schade aan.

Vitamine-D

Vitamine-D staat bekend om zijn rol bij de opbouw van de botten en de calciumopname. Zoals al eerder gesteld speelt vitamine D echter ook een zeer belangrijke rol bij immuunziekten als Diabetes, MS en Kanker. Ook bij hart-en vaatziekten en stress speelt vitamine-D een belangrijke rol. Tot voor kort was de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid 5 microgram per dag. Dit was véél te laag. Gelukkig is men inmiddels erachter gekomen dat een hogere dagelijkse inname een noodzaak is, al zal het nog lang duren eer men toe moet geven dat 50 microgram per dag de gezondheidskosten drastisch doet dalen.

Ik realiseer mij dat wat ik hier heb geschreven een moeilijk te begrijpen en lang verhaal is. Aan de andere kant is over dit onderwerp nog héél veel meer te vertellen. Ik heb geprobeerd om aan te geven hoe belangrijk het is om serieus na te denken over ons suiker-gebruik. Onze maatschappij is hectisch en stressvol. Gevolg is dat wij niet goed meer met onze voeding omgaan. We hoeven en kunnen niet meer terug naar de oertijd, maar het is wel goed om eens stil te staan met wat de oermens aan voeding binnen kreeg. Deze oermens had geen brood, pasta, aardappelen, geen kuipjes boter vol met transvetten, geen bemeste groenten vol met pesticiden en insecticiden, geen cola en andere frisdranken vol met suikers en ga zo maar door. Zoals ook in mijn andere onderwerpen gezegd is ons lichaam een fantastische fabriek die zichzelf opbouwt van baby naar volwassene, zichzelf vernieuwt, zichzelf repareert en zichzelf voorziet van brandstof. Het past zich moeiteloos aan, máár… wij zullen het wel moeten helpen!

Mochten er, naar wat ik hier heb geschreven, nog vragen zijn dan ben ik graag bereid deze voor U te beantwoorden. Deze vragen kunt U stellen op info@natuurdrogist-obdam.nl Uiteraard bent U hiervoor ook altijd welkom in onze winkel.

Met vriendelijke groeten

Ruud Meulenbroek (Natuurgeneeskundig Therapeut)

Powered by WordPress | Designed by: Virtual Server Hosting | Thanks to Best Themes Directory, Wicked Eugene and Premium Themes