Vitamine C

Alleen voor de weerstand?

Lees hier wat dit waardevolle vitamine meer doet.

Vaak hoor ik: mijn weerstand is wat laag, dus doet U mij maar een vitamine C. Hieruit blijkt dat maar weinig mensen weten dat vitamine C veel belangrijker is dan men denkt. Dit wordt vaak versterkt door diverse instanties die voorschrijven dat 100 mg vit C wel voldoende is, dus 2 stukjes fruit en dan is het probleem verholpen.

Niets is minder waar

Laten we bij het begin beginnen. In de tijd van onze handelslieden kwam de ziekte scheurbuik veelvuldig voor. Mensen op zee kregen om duistere redenen opeens te maken met scheurbuik, spontaan opengescheurde aderen, meestal met de dood tot gevolg. Later ontdekte men dat dit werd veroorzaakt door een vitamine C gebrek. Vanaf het moment dat men ruimschoots fruit mee nam op de verre overzeese tochten kwam scheurbuik niet meer voor. Niet voor niets kreeg vitamine C vanaf dat moment de naam Ascorbicum. De A staat voor Anti en Scorbicum staat voor Scheurbuik.

Vitamine C als anti-oxidant

Wat is een anti-oxidant? Stelt U zich eens voor dat U een appel buiten legt. Na enkele dagen begint hij te rotten en is het gebeurd met de appel. Nu schilt U een appel en legt hem weer buiten. Na 10 minuten is de appel bruin en na 1 uur niet meer te gebruiken. De confrontatie met zuurstof is hem teveel geworden. Dit noemt men oxidatie, ofwel de inwerking van vrije radicalen (schadelijke invloeden) op ons appeltje. Ditzelfde gebeurt met de cellen in ons lichaam. Iedere cel heeft een beschermend laagje dat ons beschermt tegen oxidatie ofwel de invloed van die vrije radicalen. Dit noemen wij anti-oxidanten. Vitamine C staat bekend als één van de belangrijkste anti-oxidanten en beschermt ons tegen virussen, bacteriën, schimmels, ontstekingen, milieu-invloeden, maar ook tegen kanker.

Vitamine C voor hart en bloedvaten

Vitamine C zorgt in ons lichaam voor de aanmaak van collageen. Dit eiwit (5-7% van ons totale gewicht) is onontbeerlijk voor het elastisch houden van de aderen, onze spieren, het kraakbeen tussen de gewrichten en onze huid. Als wij ouder worden dan daalt het collageengehalte naar 4-5%) Onze aderen bevatten vezels, waar het collageen zich aan hecht zodat bloed en andere waardevolle stoffen zoals cholesterol (ja, U leest het goed, Cholesterol als waardevolle stof)zich soepel kunnen verplaatsen en onze aderen soepel en elastisch blijven. Als ik vertel dat onze aderen tijdens ons leven gemiddeld 3 miljard keer uitzetten en samentrekken kunt u zich voorstellen hoe belangrijk het is dat deze aderen elastisch blijven. Gevolgen van een te laag collageengehalte zijn spataders en aderverkalking. Als mens zijn wij één van de weinige wezens op aarde die niet in staat zijn om zelf vitamine C aan te maken. Het is dus niet zo raar dat hart- en vaatziekten en cholesterol alleen bij ons voorkomen en vrijwel niet bij de dieren.

Vitamine C in de strijd tegen Alzheimer

Alzheimer wordt veroorzaakt door ophopingen van het eiwit Beta-amyloid, de zogenaamde Amyloïde-plaques. Deze ophopingen zorgen ervoor dat de verbindingen tussen de hersencellen (Neuronen) niet meer functioneren waardoor zij afsterven. De veronderstelling is dat de verminderde afvoer van deze Amyloïde plaques de oorzaak zijn van alzheimer. Uit recent onderzoek is gebleken dat Vitamine C in staat zou zijn deze giftige Amyloïde plaques te kunnen oplossen.

Vitamine C voor de Huid

Zoals al eerder gesteld zorgt Vitamine C voor de aanmaak van Collageen. Collageen is met 70% een hoofdbestanddeel van het losmazige bindweefsel in de menselijke huid. Collageen is verantwoordelijk voor stevigheid en elasticiteit van de huid. Tijdens het vernieuwingsproces van de huid wordt op jonge leeftijd voldoende collageen gemaakt om de huid jong, stevig en soepel te houden. Na het 25e levensjaar neemt de productie van collageen gestaag af. Hierdoor veroudert de huid en ontstaan er rimpels en cellulitis, de huid wordt slapper en effecten van buiten af hebben een grotere invloed op de huid.

Wat U nog meer moet weten

Anno 2014 kennen wij de dodelijke vorm van scheurbuik gelukkig vrijwel niet meer. Zelfs de grootste tegenstanders van Vitamines moeten toegeven dat, mede door de doorbraak in de behandeling van scheurbuik, bewezen is dat Vitamine C zeer waardevol en noodzakelijk is voor onze gezondheid. Helaas kennen wij nog steeds wel de minder dodelijke vorm van scheurbuik. Ofwel het chronisch tekort aan vitamine C. De symptomen hiervan zijn o.a.:

• Slappe huid

• Rimpels

• Cellulitis

• Gewrichtsslijtage

• Spierpijnen

• Aderverkalking

• Spataders

• Hartinfarct

• Algemene vermoeidheid

• Slechte weerstand

• Bloedend tandvlees

• En nog veel meer

Zolang de voedings- en geneesmiddelenindustrie ons maar blijven voorhouden dat 80 tot 100 mg per dag aan vitamine C voldoende is blijft ons lichaam de slijtagestrijd voeren.

Vitamine C is één van de in water oplosbare vitamines. En dat brengt meteen een van de vervelende eigenschappen  naar voren van dit vitamine. Het gedeelte dat niet wordt opgenomen verlaat via de nieren en urinewegen weer het lichaam. Vandaar dat het belangrijk is om een vitamine C te gebruiken die goed wordt opgenomen door het lichaam, waardoor overmatige belasting van de nieren wordt voorkomen. Een variant met bio flavonoïden verdient dan de voorkeur. Deze wordt tot 4 x beter opgenomen. Tegenwoordig is er ook een ascorbaatvorm in de handel die nog beter wordt opgenomen.

Heeft U nog vragen hierover? Kom gerust langs, ik zal ze graag beantwoorden.

Met vriendelijke groeten

Ruud Meulenbroek (Natuurgeneeskundig Therapeut)

Powered by WordPress | Designed by: Virtual Server Hosting | Thanks to Best Themes Directory, Wicked Eugene and Premium Themes